Воски
Віск, назва, що застосовується для позначення групи жироподібних твердих речовин природного або синтетичного походження.
Залежно від походження вони діляться на:
1. Тварини (бджолиний віск, ланолін, спермацет),
2. Рослинні (карнаубський, канделільський, японський, віск троянди, лаванди, жожоба та ін.).
Рослинні та тваринні воски складаються, головно, зі складних ефірів жирних кислот і одноатомних спиртів, а також вільних жирних спиртів, жирних кислот і вуглеводнів.
Воски мають хімічну стійкість, не схильні до окиснення, водостійкості, мають достатню твердість і високу температуру плавлення.
У косметиці воски найчастіше слугують структуроутворювальні компоненти, що впливають на щільність і термостійкість виробів. Окремі типи восків містять біологічно активні речовини, що підсилює їх корисний вплив на шкіру.